Potas w zbilansowanej diecie – dlaczego jest ważny?Zdrowie i Uroda 

Potas w zbilansowanej diecie – dlaczego jest ważny?

Prawidłowo zbilansowana dieta jest ważna, ponieważ stanowi źródło cennych składników odżywczych, niezbędnych do właściwego funkcjonowania organizmu. Szczególną rolę przypisuje się m.in. potasowi. Sprawdź, dlaczego ten pierwiastek ma ogromne znaczenie i dowiedz się, jak zapewnić jego optymalną ilość.

Niedostateczne ilości składników mineralnych bardzo szybko dają o sobie znać. Organizm wysyła wiele sygnałów, które wskazują na konieczność przeprowadzenia zmian w jadłospisie oraz wprowadzenia suplementacji. Okazuje się bowiem, że dieta bogata w potas należy do rzadkości w przypadku wielu osób.

Właściwości potasu

Potas jest pierwiastkiem potrzebnym do przebiegu niemal wszystkich procesów zachodzących w organizmie.

Potas to składnik mineralny, który:

  • wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
  • pomaga w prawidłowej pracy mięśni
  • wspiera utrzymanie właściwego ciśnienia krwi.

Wraz z chlorem i sodem zaliczany jest do elektrolitów, które rozpuszczają się w wodzie i mają zdolność do przenoszenia ładunków elektrycznych.

Kto jest narażony na zwiększone zapotrzebowanie na potas?

Potas jest pierwiastkiem, który każdy człowiek powinien dostarczać wraz z pożywieniem. Można jednak wskazać takie grupy osób, których organizm wykazuje zwiększone zapotrzebowanie na ten składnik mineralny. Zalicza się do nich m.in.:

  • osoby prowadzące aktywny tryb życia – uprawiające sporty amatorsko lub profesjonalnie
  • kobiety w ciąży – zapotrzebowanie w tym okresie rośnie nawet do 4700 mg na dobę[1]
  • osoby przewlekle chore – szczególnie przyjmujące leki nasercowe, wspomagające układ krążenia
  • osoby z chorobami układu pokarmowego – szczególnie przyjmujące środki przeczyszczające, po przebytych infekcjach rotawirusowych
  • narażone na długotrwały stres – mające stresującą pracę, biorące udział w traumatycznych wydarzeniach
  • nadużywające alkoholu, kawy – używek, które wypłukują elektrolity.

Jak uzupełnić poziom potasu w organizmie?

Osoby narażone na niedobory potasu w organizmie powinny przede wszystkim zmienić dotychczasowy sposób odżywiania. Codzienna dieta musi być bogata w produkty spożywcze zawierające ten pierwiastek.

Dieta bogata w potas powinna uwzględniać m.in. szpinak, pomidory, bataty, gorzkie kakao, pestki dyni, orzechy arachidowe, morele suszone, brokuły, gorzką czekoladę, natkę pietruszki.

W okresie wzmożonego zapotrzebowania na potas koniecznością będzie suplementacja. Zamiast jednak sięgać po typowe suplementy diety, warto przyjmować leki dostępne bez recepty. Dlaczego?

Przykładowo, Aspargin zawiera sole asparginowe potasu, które są dopuszczone do obrotu wyłącznie w lekach. Ponadto takie preparaty podlegają ciągłym kontrolom, co zwiększa bezpieczeństwo ich stosowania. Stanowią przy tym dobre uzupełnienie codziennej diety bogatej w potas, która stanowi podstawę zdrowego życia.

Pamiętaj! Żadnych leków – także tych dostępnych bez recepty – lepiej nie przyjmować bez konsultacji lekarskiej. Warto skontaktować się ze specjalistą, który zaleci stosowanie potasu w odpowiednich ilościach – bez szkody dla organizmu. 

 

[1] https://aspargin.pl/faq/czy-mozna-stosowac-aspargin-w-ciazy

Przeczytaj również

Leave a Comment